Wednesday, 19 August 2015

9 Fakta Mengenai Zinc Yang Lelaki Wajib Ambil Tahu (terutamanya para SUAMI) !

Zinc merupakan mineral yang sangat penting untuk kaum lelaki terutamanya yang ingin mendapatkan zuriat. Ini kerana, zinc antara mineral yang sangat diperlukan oleh organ seks lelaki.


Mengikut kajian, daripada 100% sperma yang dilepaskan, secara purata hanya 4% yang dikategorikan sebagai sperma yang normal kecuali jika lelaki itu benar - benar sihat dan keperluan zat dan mineral untuk sperma cukup maka 16% sperma yang dilepaskan itu adalah dalam kategori normal dan sihat. Jadi penting untuk memastikan sperma yang dihasilkan adalah sihat, berkualiti dan normal.Berikut ialah 9 fakta mengenai zinc yang perlu diambil tahu.

1. Merupakan mineral paling penting kerana ia terdapat di organ seks lelaki dan sperma pada kadar yang tinggi

2. Zinc diperlukan untuk membuat membran sperma dan ekor sperma

3. Zinc sangat membantu meningkatkan bilangan sperma4. Zinc akan menghasilkan sperma yang mempunyai bentuk dan struktur sperma yang normal dan sihat


5. Meningkatkan hormon testosteron


6. Stress, asap rokok, pemakaian seluar yang ketat, arak dan pencemaran akan merendahkan kandungan zinc dalam badan7. Keperluan zinc setiap individu adalah berbeza - beza. Bagi lelaki normal keperluannya ialah 15mg sehari, vegetarian perlukan 30mg sehari. Manakala individu yang mempunyai masalah kesuburan perlukan sehingga 50mg sehari.

8. Zinc meningkatkan bilangan sperma yang normal sekaligus merendahkan bilangan sperma yang abnormal

9. Sperma mengambil masa selama 3 bulan untuk dihasilkan. Oleh itu, jika anda sedang merancang untuk mendapatkan zuriat, anda perlulah makan Zinc selama 3 bulan secara berterusan


Oleh itu, para lelaki terutama suami yang sedang merancang untuk mendapatkan zuriat, janganlah memandang ringan kepentingan Zinc ni.

Najihah Sudi
Your Trusted Shaklee Independent Distributor
FB : Najihah Sudi
Whatsapp / Telegram : 0175012307

1 comment:

  1. Baru tahu..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete